“Buku bertemu ruas” 3 Hari M3nd3rita, Scammer Rayu Pembeli Henti Hantar S4nt4v

“Buku bertemu ruas” 3 Hari M3nd3rita, Scammer Rayu Pembeli Henti Hantar S4nt4v

Kebiasaannya ramai menjadi m4ngsa tipu daya terutama di kalangan peniaga atas talian. Namun, lain pula jadinya terhadap seorang peniaga ‘sc4mmer’ ini apabila m4ngsa menghantar s4ntau dan menyiks4nya.

Rayu henti hantar santau sebab tak tahan 3 hari muntah paku

Susulan tidak tahan dis3ksa, ‘sc4mmer’ tersebut merayu kepada m4ngsa untuk berhenti menghantar s4ntau kepada dirinya setelah tiga hari ters3ksa mvntah d4rah. Selain merayu, ‘sc4mmer’ tersebut mengatakan dirinya memulangkan semula duit yang ditipu olehnya kepada m4ngsa.

“Abang tolong jangan s3ksa saya, tiga hari saya mvntah paku, saya pulangkan duit abang, saya merayu pada abang, saya tak tahan.”rayunya.

Bayar duit semula sebelum aku hantar lagi

Menurut individu yang dipercayai pembeli mengatakan dia berbuat demikian kerana tidak berpuas hati apabila peniaga tersebut menipu dalam urusan jual beli.

Bagaimanapun, peniaga tersebut ‘mel3sapkan’ duit dan barangan yang dibeli tidak dihantar kepadanya dalam tempoh yang dijanjikan sehingga tekad untuk membalas dengan cara halus.

“Aku cakap aku buat, kau bayar semula duit aku sebelum aku hantar lagi (santau) pada kau, salah orang kau nak scam,” katanya.

Niat tak menghalalkan cara

Perkongsian itu menerima pelbagai reaksi di mana ramai tidak bersependapat dengan cara menghantar santau kepada ‘sc4mmer’ kerana niat tidak menghalalkan cara walaupun orang itu benar-benar s4lah. Mereka berkata demikian kerana perbuatan tersebut adalah sy!rik dan perlu dihindarkan.

Semoga apa yang berlaku ini dapat dijadikan sebagai peng4jaran dan tidak menjadi ikutan kerana ia merupakan perbuatan salah di sisi agama.

Sumber: Twitter @alffm_ via ohmymedia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*